Home » Warme maaltijd » Griekse pita met halloumi

Griekse pita met halloumi

Gepubliceerd op 23 oktober 2019 om 08:00

Ik ben een tijdje op zoek geweest naar een vegetarische variant op een pita gyros. Die heb ik gevonden in deze pitabroodjes met halloumi. Halloumi is een kaas die gemaakt is van schapen- en geitenmelk, soms is er ook wat koemelk aan toegevoegd. Het heeft van zichzelf een zoutachtige smaak, het lijkt wat dat betreft wel wat op feta. De structuur is alleen heel anders. Halloumi is ideaal om mee te bakken omdat het niet smelt en dus heel geschikt voor deze pita's. Maak er een Griekse salade en tzatziki bij en je hebt een heerlijke warme maaltijd!

 

Ingrediënten voor de pitabroodjes:
- 1 zakje gist
- 100 ml warm water
- een halve eetlepel suiker
- 350 gram bloem
- 1 theelepel zout

Overige ingrediënten:
- 225 gram halloumi
- 2 eetlepels bloem
- 300 gram sla
- 3 tomaten
- 1 hele komkommer
- 1 teen knoflook
- 15 groene olijven zonder pit
- 250 gram Griekse yoghurt
- een eetlepel witte wijnazijn
- een theelepel mosterd
- olijfolie

Bereiding:

  1. Los het gist en de suiker op in het arme water en laat dit 10 minuten staan.
  2. Verwarm de oven voor op 230 graden.
  3. Meng de bloem met het zout en maak er een kuiltje in. Meng beetje bij beetje het water er door en kneed dit tot een samenhangend deeg. Laat dit 10 minuten rijzen.
  4. Snijd in de tussentijd de halloumi in kleine blokjes en doe deze in een kom. Strooi hier twee eetlepels bloem overheen en hussel door elkaar tot ieder blokje met een laagje bloem bedekt is.
  5. Verdeel het deeg voor de pitabroodjes in 8 tot 12 bolletjes en laat deze onder een theedoek weer 10 minuten rijzen.
  6. Snijd de sla in reepjes, de tomaat en de helft van de komkommer in blokjes en meng dit samen met de olijven door elkaar tot een salade. Besprenkel met een dressing van één eetlepel olijfolie, één eetlepel witte wijnazijn en een theelepel mosterd.
  7. Rasp de andere helft van de komkommer boven een schaaltje, pers hier de teen knoflook boven uit en voeg de Griekse yoghurt toe. Roer goed door.
  8. We gaan dan weer terug naar de pitabroodjes. Rol een deegbolletje zo dun mogelijk uit en bak deze op de hete bakplaat in de oven in 7-9 minuten, tot deze opbolt en lichtbruin is. Haal dan het broodje uit de oven en herhaal tot alle bolletjes gebakken zijn. Let even goed op de tijd, het kan zijn dat de broodjes te hard gaan, stel dan de baktijd bij.
  9. Bak de halloumi met een scheutje olijfolie in de pan tot de blokjes goudbruin zijn.
  10. Snijd een pitabroodje open, vul met de gebakken halloumi, salade en tzatziki.

Eet smakelijk! :)

 

Note: Het originele recept van de pita's komt van 24Kitchen, ik heb zelf alleen gegoocheld met de baktemperatuur en baktijd omdat onze oven niet tot de aangegeven temperatuur kan. Kan je oven wel tot 275 graden dan kun je de pitabroodjes op deze temperatuur in 2 minuten afbakken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.